- -10%

To afrykańskie kakao charakteryzuje się głębokim, intensywnym i tłustym smakiem gorzkiej czekolady z nutami orzechów i mocno palonej kawy. Gatunkowo to czyste Forastero charakteryzujące się wysoką zawartością tanin.
Pochodzi z zielonej Afryki Zachodniej.
Najwyższej jakości 100% kakao ceremonialne.
Waga: 250g
Kraj pochodzenia: Afryka zachodnia
Odmiana: Forastero
Smak: Gorzkie, Lekko Wytrawne
Kawałki, rozdrobnione, zmielone bloki kakao.
Naturalna pasta (miazga kakaowa) powstała ze zmielonych ziaren kakaowca (theobroma cacao), zwana również kakao ceremonialnym, to w 100% prawdziwe, nieprzetworzone, nieodtłuszczone kakao.
Nasz sklep internetowy oferuje wyjątkowy produkt dla miłośników prawdziwego smaku kakao - odmiana Forastero pochodząca z Afryki Zachodniej. Ten lekko gorzkawy i wytrawny smak to prawdziwe uczta dla podniebienia. Dzięki pochodzeniu z upraw ekologicznych i starannej selekcji, nasze kakao jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Spróbuj i przekonaj się, jak wyjątkowy smak ma kakao odmiany Forastero z Afryki Zachodniej
Kakao można spożywać codziennie w dawce ok 10g
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 595,7 kcal;
Tłuszcz 54g. w tym kwasy nasycone 34g;
Węglowodany 7,3g w tym cukry 1g;
Białko 12,3g;
Sól 3,2g
ZDJĘCIA SĄ POGLĄDOWE.
Właściwości Kakao Ceremonialnego:
Kakao “napój bogów” lub "czarne złoto Majów"
Ziarna kakaowca zawierają bardzo dużą ilość minerałów i składników potrzebnych dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kakao jest najlepszym źródłem magnezu, który reguluje sprawność komórek nerwowych; chromu, fosforu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Kakao jest największym naturalnym źródłem żelaza; jednym z najlepszych źródeł cynku, miedzi i selenu, które zwiększają wydzielanie endorfin - substancji znieczulających, co obniża poziom napięcia i stresu, dlatego po spożyciu kakao czujemy sie rozluźnieni, odprężeni i weseli.
Ziarna kakaowca są również jednym z najlepszych źródeł witaminy C, E i B. Jednak czekolada zakupiona w sklepie ich nie zawiera, ponieważ zostają zniszczone podczas produkcji w wysokiej temperaturze. Kakao ceremonialne chroni zęby przed pruchnicą, gdyż nie zawiera cukru, który zawarty jest w typowych czekoladach na rynku światowym.
Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.
Kakao zawiera małe ilości kofeiny i teobraminy, co powoduje, że łączy w zdrowy sposób właściwości kawy czarnej i czarnej herbaty działając ożywiająco i usuwa apatię. Nie jest toksyczne, jak czarna kawa i herbata.
Zalety i praca z Kakao:
Otwiera przestrzeń naszego Serca,
Łączy nas z Wyższym Ja,
Wspiera wewnętrzną pracę.
Uczy empatii,
Uczy jak wydobyć z siebie to co w nas najlepsze i uczy dzielić się tym,
Pobudza kreatywność,
Leczy złamane serce.
Uzdrawia nasze ciało,
Poprawia samopoczucie,
Wycisza,
Łagodzi stany lękowe,
Leczy depresję,
Uczy koncentracji,
Uczy jak być Tu i Teraz,
Pomaga w rozpoznawaniu swoich uczuć,
Poprawia sprawność,
Pomaga w codziennej praktyce Jogi, Tai Chi, czy innych praktyk związanych z energią,
Likwiduje stres,
Daje poczucie błogości,
A do tego Wyśmienicie Smakuje!!